« Waar sta jij op je levenspad?»

Gepubliceerd op 25-07-2016

Het beroemde eerste canto van Dante uit zijn Goddelijke Komedie vertelt over het punt waarop hij zijn reis begint en waar hij zich dan bevindt in zijn leven. Hij spreekt ook de lezer persoonlijk aan door het te hebben over ‘ons levenspad’. Hij is de weg, zichzelf, compleet verloren maar beseft ook dat hij vanuit een diep dal alleen weer omhoog kan en wordt zich ook ‘het goede’ dat hij op zijn pad ondervindt gewaar. Hij gaat onderweg om zijn eigenheid te ontdekken en die te onthullen.

Op 't midden van ons levenspad gekomen,
kwam ik bij zinnen in een donker woud
want ik had niet de rechte weg genomen.
Rondom mij dicht en doornig kreupelhout;
ik kan niet zeggen hoe het mij bezwaarde,
nu de herinnering mij weer benauwt:
een bitterheid die doodsnood evenaarde.
Maar om het andere, het goede dat
ik ondervond, zeg ik wat ik ontwaarde.
Ik weet niet hoe ik dit gebied betrad;
de slaap had mij alle besef ontnomen,
toen ik de ware weg verlaten had.
Dante Alighieri

Waar sta jij op je levenspad? Loopt de weg alsmaar rechtdoor voor je, sta je op een kruising of een splitsing die je vraagt een keuze te maken? Zie je door de bomen het bos niet meer en is je weg een onbegaanbaar moeras geworden waar je in dreigt weg te zakken. Of ligt er een keurig voor geplaveid pad waar je het een beetje benauwd van krijgt. Wellicht loop jij het pad dat men van je gewend is en eigenlijk ook, inmiddels, in de lijn der verwachting ligt.

Misschien zoek je openingen in het dichtbegroeide bos, nieuwe afslagen, ga je liever linksaf dan steeds rechtdoor. Of vraag je je af waarom die weg zo netjes en keurig uitgestippeld voor je ligt en bedenk je ineens of dat jouw wens en verlangen (nog) wel is.

Het kan zijn dat deze woorden, metaforen, een beeld of een gevoel bij je oproepen, dat jij jezelf erin herkend of ineens bewust gaat kijken naar de route die je in het leven neemt.
Vraag je dan eens af: waar bevind ik me momenteel in mijn leven, hoe bewandel ik mijn pad, is dit mijn weg? Wat bevalt me eraan? Krijg ik er energie van of vermoeid het mij? Durf ik keuzes te maken die goed zijn voor mij? Wat zijn mijn verborgen verlangens?

Ga jij je Eigen Wijze Weg?

6751469453201565d3e5579b481d67a6fbe7be61c6cc3.JPG